čtvrtek 23. srpna 2007

DAVID (CHINZANO BIANCO) LISTER

DAVID CHINZANO BIANCO LISTER

CRAIG CHARLES


narozen 11. července 1964, rozvedený a ženatý
Život Craiga Charlese se dá charakterizovat slavnou větou:"Malé porce, ale tolik chodů!"
Můžete ho považovat za básníka, textaře, konferenciéra, spisovatele, režiséra, muzikanta či amatérského fotbalistu. Nejznámější je však přeci jen jako herec.
Narodil se v Liverpoolu. Už v roce 1984 se oženil s herečkou Cathy Tyson, známou například z filmu "Mona Lisa", ale manželství se v roce 1989 rozpadlo. Charles pak žil se svou přítelkyní, zpěvačkou Suzanne Rhatigan, která si v "Červeném trpaslíkovi" zahrála Listerovu chiméru v epizodě "Kamila." V současné době je podruhé ženatý. Má dceru Ann-Jo.
Craig Charles nikdy herectví nestudoval a zpočátku se zabýval spíše prací v rozhlase a konferenciérstvím. Jeho prvním objevením se na televizní obrazovce bylo účinkování ve slavné šou "Saturday Nigt Live", kde si ho povšiml Paul Jackson, pozdější producent "Červeného trpaslíka."
Když bylo jisté, že Chris Barrie dostane roli Rimmera, zbývalo vybrat mezi zájemci nejvhodnějšího představitele šmudly Davea Listera. Mezi posledních pět se dostal například i Lee Corners, jenž si později zahrál Mindráka v epizodě "Sebevědomí a Mindrák". Poté, co Naylor a Grant viděli Charlese, bylo jim jasné, že pro Listera nikoho vhodnějšího nenajdou.
Crag Charles má v sobě opravdu hodně z Listera, jak sám říká:"Na konkurzu jsem nebyl nervózní, hrát Listera mi nedělalo žádné potíže. Jsme si hodně podobní, já jsem snad jen víc upravenější, častěji se myju a holicí pěnu si stříkám na správné místo." V seriálu moc chtěl hrát, protože už od dětství měl rád science fiction a zvlášť Star Trek. Ze všech čtyř hlavních herců v "Červeném trpaslíkovi" je Charles znám jako největší vtipálek. Sdílí také Listerovu lásku k hudbě, ovšem je přeci jen trochu muzikálnější než on, se svou skupinou "The Eye" měl nedávno turné po Británii.
V roce 1993, kdy skončila šestá řada "Červeného trpaslíka", byl Charles obviněn ze znásilnění a zatčen. Pro nedostatek důkazů byl však zbaven všech obvinění. Kromě "Trpaslíka" je v Anglii a přilehlém okolí populární i rolí v seriálu "Války robotů."
Craig Charles má mladšího bratra Emila, který si zahrál Listerovu mladší verzi v epizodě "Fotostroj času".
Oblíbené epizody "Červeného Trpaslíka": "Spravedlnost", "Inkvizitor".
Filmografie 1987 - 2002:
Bussines as Usual (1987)
Video View (1987) (TV serie)
Night Network (1987) (TV serie)
Red Dwarf (1988) (TV serie)
Craig Goes Mad in Melbourne (1988) (TV serie)
What´s that Noise (1989) (TV serie)
Ghostwatch (1992)
Them and Us (1992) (TV serie)
Cyberzone (1993) (TV serie)
Prince Cinders (1993) (hlas)
Cyperpunks and Technophobes (1993) (TV serie)
Asterix in Amerika (1994) (hlas)
Cyberspace (1996) (TV serie)
Space Cadets (1997) (TV serie)
Funky Bunker (1997) (TV serie)
Captain Butler (1997) (TV serie)
Robot Wars (1998) (TV serie)
The Colour of Funny (1999)
Jailbreak (2000) (TV serie)

A TEĎ NĚCO O LISTROVI:
JMÉNO: David "Chinzano Bianco" Lister
Poslední žijící člověk na světě
POVOLÁNÍ: poskok
RODIČE: David Lister a Kristina Kochanská
STATUS: ženatý s dvojníkem Yettiho, žijí odloučeně
DĚTI: je matkou dvojčat Jima a Bexleyho a svým vlastním otcem
ŽIVOTNÍ LÁSKA: Kristina Kochanská
MILUJE: kari, pivo, kulečník, Vilmu Flinstounovou, kecky v ledničce, svojí kytaru
NESNÁŠÍ: Arnolda Rimmera, těsné prostory, instantní nudle
VYBRANÉ PŘEZDÍVKY: Karižrout, Čunča, Naducánek, Smraďoch
ALTER EGO: Sebastian Doyle, Brett Broďák, Šroub, Debbie Listerová

Nalezenec, který proplouval svým životem a měl jeden velký sen.
Podle záznamů Jupiterské důlní společnosti se David Lister narodil 14.října roku 2155. Toto datum bylo stanoveno pouze jako přibližné. 26.listopadu 2155 byl Lister nalezen v jedné liverpoolské hospodě pod kulečníkovým stolem. Novorozeně bylo uloženo v krabici s podivným nápisem "Uroboros". Protože se nepodařilo objevit jeho rodiče, bylo dítě dáno k adopci.
V šesti letech zemřel Listerův adoptivní otec, což mu způsobilo těžkou depresi, ze které mu pomohl psychiatr.
Ve dvanácti letech ztratil Lister své panictví na golfovém hřišti s Michelle Fischerovou.
O rok později začal pracovat v supermarketu jako obsluha vozíků. V této době se také zapletl do několika drobných trestných činů.
V 17 letech Lister založil hudební skupinu "Degen a spol.", která byla známá hlavně jeho písní "Om".
V roce 2180 opustil Lister po deseti letech své místo správce vozíků, protože nechtěl být tlačen do kariéry.
Po bouřlivé oslavě svých 24.narozenin se probudil na Mimasu bez peněz a s pasem na jméno Emily Berksteinová. Aby se odtud dostal, vstoupil do Vesmírného sboru. Stal se členem posádky těžařské lodi Červený trpaslík. Začal pracovat jako třetí technik a jeho nadřízeným byl Arnold Rimmer. Mezi oběma docházelo k častým konfliktům. V té době prožil Lister krátký vztah s navigační důstojnicí Kristine Kochanskou, která se s ním po necelém měsíci rozešla.
23.3. 2181 bylo zjištěno, že Lister propašoval na loď kočku a protože ji odmítal vydat, byl potrestán 18 měsíci ve stázové komoře a ztrátou platu. Během jeho trestu došlo k nukleární nehodě, která vyhladila celou posádku.
Palubní počítač propustil Listera ze stáze v roce 3 002 181, když se radiace rozptýlila.
O pár let později, stále hluboko ve vesmíru se Lister setkal s Kochanskou z jiné dimenze a zjistil, že ona je jeho matkou a on svůj vlastní otec. S pomocí časového přístroje se vrátil do minulosti a položil sám sebe pod kulečníkový stůl. Na krabici byl nápis "Uroboros" jako vzkaz pro Listera v budoucnosti.


Žádné komentáře:

Okomentovat

Humor